FREE READ â I humburi

READ I humburi

S a chance to leave Albania on a refugee ship headed to Italy but at the last moment he disembarks and returns home to his village As it happens he has chosen a grim existence To survive he is forced to work in a concrete factory from which he watches friends and family. Liber i mrekullueshem prekes deri ne dhembje Kongoli di ta perdori gjuhen per te shprehur anet me te errta te mendjes skutat ku prehet dhembja deri ne perhumbim Nje nga anet me te zymta e meskine te komunizmit shfaet ne kete liber e sesi preket e shpernahet si plage ne te gjithe shoerine e saj ne teresi Wonderful book for those who are interested in the effects of communism in Albania To be read in the orginial language if possible The choice of words and vocabulary is magnificent It described the pain in the deepest levels a human can feel Praise to the author

CHARACTERS Æ E-book, or Kindle E-pub ↠ Fatos Kongoli

I humburi

Members run afoul of repressive new laws But even as the book skillfully depicts the slow suffocation of a whole society it also celebrates the moments of love and hope that sustain the people and holds out the possibility that Lumi may have been right to remain at home.. This is the first book in my reading tour of Albania and while the story itself was fairly interesting this was the first book I ve read where it felt like the translation itself was making the story difficult to read

Fatos Kongoli ↠ 9 FREE READ

An impassioned indictment of government oppression this novel follows the fortunes of Thesar Lumi a laborer living under communist rule in Soviet controlled Albania At the center of the story is a crucial decision Lumi makes in the last days of the Second World War he ha. If you happen to be writing a dissertation called Artistic Representations of Life Under Communism you definitely want to read this book If you are just looking for entertainment you probably don tThesar Lumi our narrator is indeed a loser At age 40 he s an alcoholic still living with his parents and working dead end jobs when he works at all The initial setting is Albania in 1991 but most of the book relates Thesar s life story essentially the story of how growing up under a totalitarian regime turned him into the loser he isThe story is not an uninteresting one but it s told in such a way that guarantees it will be found primarily in university libraries Mostly it s narration including paragraphs that go on for than a page characters speak occasionally but there s not the back and forth dialogue common to English language literature Conseuently the characters are reasonably distinct but mostly because Thesar just tells us what they re like it would be a difficult for a reader to become emotionally attached to anyone in the story including Thesar himself There are some decent visuals and symbolism although the historical background itself is not explained Sensible enough since the book was originally written in Albanian for readers who hardly needed a primer but for the translation an introduction would have been appropriateAs for the translation itself it is uite readable There are lots of short sentences and the prose flows well enough It could have used another read through by an editor though as there are a few glaring mistakes she consumed me literally body and soul so she s a cannibal and a DementorAt any rate this book will be of limited interest not be a bad choice if you re looking for a political novel about the psychological effects of living under a repressive regime particularly if you are already familiar with Albanian history but not something that is likely to have broad appeal I don t regret reading it particularly since it s uite short but wouldn t seek out of Kongoli s work


10 thoughts on “I humburi

 1. says:

  If you happen to be writing a dissertation called “Artistic Representations of Life Under Communism” you definitely want to read this book I

 2. says:

  I humburi Rrëfim mbi një të çmendurRomani ‘I humburi’ është një pasyrë e artë dhe tronditëse e shoërisë autoritare tiranike e de

 3. says:

  Unë kam lindur në 1992 dhe fatmirësisht nuk kam jetuar asnjë vit në komunizëm Kam lexuar libra të Kadaresë Vehbiut Petro Markos etj në përpjekje për të parë disa këndvështrime ndaj komunizmit por ky libër ishte surpr

 4. says:

  Liber i mrekullueshem prekes deri ne dhembje Kongoli di ta perdori gjuhen per te shprehur anet me te errta te mendjes skutat ku prehet dhembja deri ne perhumbim Nje nga anet me te zymta e meskine te komunizmit shfaet ne k

 5. says:

  Jo libri me i bukur ne bote por eshte historia reale e jetes ne Shiperi ku njerezit ishin te humbur te deshtuar dhe pa integritet Partia dhe diktatura u kishin marre gjithcka madje edhe deshiren per jete dhe c'eshte edhe me trishtuese eshte fakti se si shprese shihej vapori i mbipopulluar e te onte drejt brigjeve te Ital

 6. says:

  Ky roman pasyron kohen e shoërisë tiranike në Shipërinë komuniste Kongoli perdor nje stil shum interesant te te shprehurit te dhimbjes jo asaj te dukshmes por asaj e sherben si motiv i ekzistences tone Asaj e nuk na lejon te shkoitemi nga toka ametare te harrojme dheun e mbulon njerzit tane te dashur e te krijojme pae me vetveten Gjithashtu ikjen e shumedeshiruar nga Shiperia shpesh here e pare edhe si krim ndaj s

 7. says:

  One of the best novels of the post Communist Albania from one of the best contemporary Albanian writers

 8. says:

  Një roman i mrekullueshëm mënyra e shkruajtjes dhe gërshetimi i kohërave në jetën e Thesar Lumit si dashamirëse e filmit ë jam më shtyri të mendoj për rrjedhën e filmit Momento të Nolanit Një roman shumë origjinal dhe trishtues ku çdo fae ma brente zemrën më shumë se tjetra Thesar Lumi ngrit veten duke e përulur ishte një shënim i imi në fillim të librit dhe ashtu mbeti deri në fund

 9. says:

  This is the first book in my reading tour of Albania and while the story itself was fairly interesting this was the first book I've read where it felt like the translation itself was making the story difficult to read

 10. says:

  Ne rriteshim te bindur se ishim femijet me te lumtur ne bote Keshtu thuhet ne kenget e mesonin